Vilafranca ha posat el colofó final a les seves festes estiuenques aquest passat cap de setmana amb la festa i fira del meló.

Els vilafranquers, després de les seves vacances a s’Illot, esperen amb il.lusió la festa més coneguda del poble. I no és per manco. El poble es torna a engalanar per retre culte a la fruita més preuada per a nosaltres: el meló.

Quasi totes les activitats, que començaren ja el passat dimecres amb una sessió de teatre a la Rectoria Vella, tenen com a element principal el meló, com ara el divertit concurs de menjar meló, que cada any compta amb més participants.

Hi hagué també les famoses Minimelompíades, on molts de grups de nins i nines gaudiren amb les proves olímpiques on el meló era el protagonista.

Cal destacar la primera nit del Meló-Art, en el qual molts d’artistes locals i forans exposaren les seves obres i que causà molta impressió als visitants.

També l’exhibició i l’espectacle eqüestre al Parc Josep M. Llompart comptà amb molta assistència.

Tampoc hi faltà la ja tradicional festa de les llanternes el mateix dissabte. Els carrers s’ompliren de melons petits i mitjans esdevinguts improvisats fanalets que els nins i nines de les cases amb les seves famílies passejaren pels carrers fins a arribar al parc, on quedaren penjats a un fil de corda fins l’endemà de la Fira.

L’acte acabà amb l’actuació de la colla infantil dels Boiets de Foc, els Boietons,  que acompanyà tots els assistents durant la passejada i que impactà a visitants estrangers que no aturaven de gravar i fer fotos amb els seus telèfons mòbils.

Passades les dotze del vespre, Géminis i Tomeu Penya encetaren la trenta-vuitena festa del meló. El nostre gran artista més internacional, va fer disfrutar a gent de totes les edats. La plaça era plena de gom a gom i la gent no aturà de cantar les seves cançons. L’artista va voler fer un agraïment especial a un gran seguidor seu i molt estimat per l’artista, Llorenç Bover. També, i com a nota diferent a la resta d’altres actuacions, Penya fa pujar a l’escenari gent convidada. Enguany, dins el marc de la gravació del seu pròxim nou disc, va fer participar nins i nines de l’Escola de Música de Vilafranca, amb els quals gravpa la cançó “Mallorca s’enfonsa”.

El punt i final de la revetlla el posà el grup Toninaina, i després com ja és tradició des de fa un bon grapat d’anys, els quintos d’enguany seguiren la revetlla al seu bar per donar cabuda als més marxosos i incombustibles del poble.

Ja diumenge, Vilafranca es despertà amb el so de les xeremies, en la vint-i-cinquena edició de la Fira del Meló.

La Fira comptà amb numeroses parades de brodats, cossiols, comestibles, artesania local, exposicions d’animals de races autòctones, maquinària agrícola, productes ecològics etc. a més de passacarrers amb les xeremies i capgrossos, la colla de castellers d’al.lots de llevant de Manacor, i també d’un gran espai dedicat als nins i nines amb juguetes reciclades, tallers de dibuix, i maquillatge de fantasia.

Aquest any, el triomf absolut fou pel vilafranquer Miquel “Cota” que amb un meló de 22,500 kg va assolir un rècord històric. Enhorabona!

Tot plegat, una fira que cada any es consolida com una de les fires més participatives, especials i esperades de tot Mallorca.

Però com ja és sabut arreu, als vilafranquers ens agrada massa la festa, d’aquí que encara no acabin les activitats emmarcades dins la Fira i Festa del Meló: de dijous 6 de setembre fins al diumenge 30 encara podrem gaudir de diverses activitats socioculturals (consultau-ne programació a part) per així despedir-nos fins a l’octubre amb la Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears!

I serà ben vera que ens agrada la festa!

 

Digues la teva!