Ahir es presentà a la Biblioteca de Vilafranca el llibre “Del Myotragus a Cecili Metel”, de la mà de l’arqueòleg Antoni Puig (Manacor, 1974). 

Jordi Rosselló  encetava la presentació del llibre considerant l’obra com “una síntesi de la prehistòria i 

la colonització humana a les illes de Mallorca i Menorca”, un viatge a la prehistòria que dónen resposta d’on venim; alhora que reflexionava sobre el que pensaran els arqueòlegs del futur quan intentin esbrinar el que som ara.

Una desena de persones assistiren a la presentació

L’autor de l’obra, però és el belga Mark Van Strydonck, de carrera químic i molt lligat a l’arqueologia illenca, amb que està lligat des de fa 30 anys. Originàriament redactà l’obra en flamenc encara que el 2015 després d’entrar en contacte un arqueòleg anglès domiciliat a Mallorca, tradueix l’obra a l’anglès. No és fins el 2016 que, veient que tractava una etapa històrica de Mallorca i Menorca i que només es trobava en anglès i flamenc, Antoni Puig i altres col·laboradors, consideren que és necessari que es tradueixi al català per interès social i cultural. Com digué ahir Jordi Rosselló a la presentació “per a que fins i tot la padrina pugui llegir-ho”. A partir d’aquí, creen l’Associació Sa Talaia, per a poder editar el llibre i fer-ne difusió.

“Myotragus Balearicus”

Com hem comentat abans, el llibre és un recorregut per les diferents etapes que coneixem de la prehistòria centrada en les illes de Mallorca i Menorca (o les anomenades Gimnèsies pels grecs). Segons Puig, es considera actualment que si bé es calcula que fa cinc mil·lions d’anys es separen geogràficament les balears de la península; es troben els primers indicis de la presència del “Myotragus Balearicus” al voltant dels  2.500 anys A.C. una data definida com prou recent, segons la concepció de l’arqueologia. Actualment, només trobam 600 anys de diferència entre la desaparició de l’animal i les primeres traces de vida humana. Segurament, segons Antoni Puig, s’arribaran a trobar indicis d’un punt de trobada entre l’home i el myotragus donat que la desaparició d’aquest últim, com en la majoria de casos estaria lligada a la caça per part de l’humà o aparició de noves espècies de predadors.

A l’obra, breu de 150 pàgines, i que es llegeix amb facilitat amb un llenguatge clar i directe; hi trobam el recorregut per totes les etapes de la prehistòria que també comentà Puig durant la presentació. També acostà al públic l’origen dels foners i la seva actualment indubtable funció en la victòria de l’exèrcit fenici en contra el grec, en aquell moment el més poderós.  També feu un breu incís sobre la rellevància de la cultura talaiòtica que sobretot relacionem amb Menorca però que realment ocupa un temps més curta que altres etapes de la prehistòria.

Típica fona emprada pels guerrers balears

Un veritable recorregut per els orígens de ca nostra que es llegeix tot sol, i que Antoni Puig junt amb l’Associació Sa Talaia ens apropa en la nostra llengua, per a que, fins i tot les padrines la puguin conèixer.

Per a més informació podeu visitar la plana web del llibre: www.myotragus.org on hi trobareu les properes presentacions i els punts de venda. 

Digues la teva!