L’altre dia trullejant per la meva habitació, vaig trobar el disc del II Certamen de Cançó de Vilafranca a la part alta de l’estanteria, ple de pols, com un d’aquests CD que trobes després de molts d’anys i et fan treure la mitja rialleta. D’adolescent el vaig escoltar una vegada i una altra, sobretot les cançons de ‘Mitocondri’ dels Kard’s Piken, ‘Sa Roqueta’ d’Es Reboster, potser perquè eren els grups que per diferents circumstàncies em pegaven més a prop i, a més, crec que va ser un dels primers discs que em vaig fer meu.

Segurament que cada un dels intèrprets dels grups que participaven al certamen, d’alguna manera, també es feien seu el disc de cada edició on participaven, utilitzant-lo com a mirall o bé com a gènesi musical per als més novells. El certamen donava l’oportunitat de poder escoltar-se enregistrat amb una certa qualitat i un bitllet directe a l’escena musical illenca del moment. Una petita dosi d’autoestima, coratge i esperança que impulsava a les formacions a millorar dins la particularitat de cada univers musical dels grups. La primera edició del certamen es va celebrar l’any 2002, originalment va sorgir per celebrar-se anualment, i així va ser durant els dos primer anys. A partir del 2003 va començar a celebrar-se bianualment fins al 2011, quan va desaparèixer.

 
El jurat del certamen era bastant reconegut i variat dins l’àmbit musical illenc. Estava compost per l’il·lustre cantautor vilafranquer Tomeu Penya i l’aleshores director de l’escola de música de Vilafranca Josep Francesc Palou (professor del Conservatori Superior de les Illes Balears). El tercer component del jurat va anar variant durant els anys. Els més significatius són: Jaume Nicolau (del grup mallorquí Ocults), en Yayo Álvarez (administrador de la revista musico-cultural Youthing) i n’Andreu Galmés (guitarrista vilafranquer).

 
El guanyador del certamen rebia una generosa xifra de doblers a més de l’enregistrament d’una maqueta i una, o vàries, actuacions a les verbenes jove de la Vila. Aquest certificat d’excel·lència musical que dinamitava el panorama musical i cultural de la música jove del Pla (i no només del Pla) feta en català, va ser oferit des de la perspectiva municipalista de l’Ajuntament de Vilafranca amb el suport del Consell de Mallorca. La voluntat d’aquell moment era crear un panorama musical illenc que no estàs basat en les cansades versions del pop-rock comercial espanyol que encara ara omplen totes les places de la majoria dels pobles mallorquins durant el calent estiu de les illes des de fa més de 30 anys. D’aquesta manera, es donava sortida a la potencialitat musical de la Vila i dels voltants.

 
Els grups i músics que varen passar pel teatre vilafranquer durant les sis edicions del certamen, tenien unes propostes musicals bastant diferents: des de el grunge acurat dels Pujà Fasuà, el hardcore i death metal de MUSNOK i Globaldisease, l’ska dels Reboster, el joveníssim punk vilafranquer dels Rebentant de Cassalla, els poemes musicats de les Llunàtiques i la rondalla d’En Pere Poca Por dels Cranc Pelut o el folk d’en Lluís Gili. Tots oferien la seva part més expressiva tant en la part musical com en la lletra (ítem indispensable en els estatuts del Certamen Vilafranquer: la lletra havia de ser en català).

 
La majoria dels músics que passaren pel teatre vilafranquer segueixen freqüentant els escenaris de l’illa en llengua catalana, alguns han atravessat la bassa d’aigua i han provat sort per la península, on els hi ha anat força bé. Mentre que la majoria dels grups que participaren en el certamen s’han dissolt, els seus components segueixen formant part de la cartellera musical de l’illa.

 
Vilafranca va transmetre una idea musical molt transversal a nivell d’estils. Va saber empatitzar amb les aspiracions de molts de joves, i no tan joves, que volien aportar el seu granet d’arena al món de la música de les nostres contrades. D’aquesta manera, es va crear una fornada de música original i inèdita que reflectia el talent i les ganes de renéixer, no només pel que fa als intèrprets sinó que també pels oients. La guspira que s’encengué ha fet foc i segueix cremant arreu de places, locals i festes populars de les Illes. No tot ha de ser verbenisme, a casa tenim música, que parla de tots nosaltres, ens cohesiona i ens reivindica com a poble.

Salut i música!

 
Aquí vos deix una mica d’hemeroteca dels grups i dels músics que varen passar pel certamen i que molts, actualment, segueixen en peu i donant molt canya:

PUJA FASUA – POEMA (2007)

PUJA FASUA – ON S’ELEVEN (DISC COMPLET 2013)

ES REBOSTER – SA ROQUETA (2004)

ES REBOSTER- SOLITUD (2013)

KARD’S PIKEN – COLORS (2004)

BRANCA SANTA – HA FALLAT TOT (2016)

LLUNÀTIQUES – LA INFORMACIÓ (2007)

LLUNÀTIQUES – HO DEIXAREM PER L’ENDEMÀ (2014)

CRANC PELUT – PERE POCA POR (2006)

JANSKY – ÉSSER ELÈCTRIC (2016)

GLOBALDESIASE – NUCLEAR FIRE (2011)

MUSNOK – CANVIAREM LA HISTÒRIA (Homenatge a Inadaptats, 2007) 

REBENTAT DE CASSALLA – VILAFRANCA TERRA BONA (2014)

1 COMENTARI

Digues la teva!