Bang! Bang! Tothom s’atura, dos trets han romput la calma del cèntric carrer Set Cantons de Ciutat, surt un home engalanat de militar ‘retro’ al balcó de ‘El Mirador’, de nom Joan Maria Pasqual, i a la vidriera s’hi pot veure una enorme bandera feixista amb unes lletres que diuen: Make democracy great again. El militar, quan sap que ha captat l’atenció del públic, continua la performance entonant un discurs al més pur estil colpista, però amb un missatge ben diferent. Tant els veïnats encuriosits pels trets com les persones que passaven per allà, segur que tengueren la sensació de viure un episodi falangista.

Idò bé, el mes passat, l’amic i company Guillem Portell va ser el convidat al ja conegut espai d’art ‘El Mirador‘ i ahir vespre va poder exhibir el seu muntatge. Pels qui no sabeu que és, vos en faig dos cèntims: Lluís Fuster, artista visual i principal creador del projecte, cedeix des de fa mesos el balcó de casa seva perquè artistes d’arreu hi puguin exposar les seves obres. D’aquesta manera, l’art urbà té, mai millor dit, una porta oberta i una finestra per mostrar-se. Fins ara hi han passat artistes de la talla de Pato Conde o Gràcia de Juan, o de més propers a la Vila com la santjoanera Lluïsa Febrer, l’obra de la qual podeu veure aquí baix, la mateixa que va incitar moltes polèmiques i que, fins i tot, va rebre un parell d’ous.

Obra de na Lluïsa Febrer – Qui som? D’on venim? On anam?

 

A mode de sàtira, en Portell, com heu pogut llegir a les primeres línies, ha aprofitat l’avinentesa d’haver entrat al mes de febrer per recordar el clàssic i fallat 23F de Tejero i els seus botxins i, alhora, per fer una crítica d’allò que hem heretat del franquisme. Amb aquesta peça vol posar en qüestió l’actual democràcia espanyola inaugurada amb la proclamació del rey Juan Carlos I d’acord amb la Ley de Sucesión en la Jefatura de Estado de 1947 i l’elecció d’Adolfo Suàrez com a primer president de l’Estat Espanyol.

Guillem Portell – Make Democracy Great Again

 

A més, veient el darrer episodi polític entre les grans forces bipartidistes espanyoles, en Guillem, durant el discurs, per boca de l’actor Joan Maria, fa menció d’una de les darreres frases que va dir el Dictador Francisco Franco: «lo dejo todo atado y bien atado». En general, la composició de tal manifest està basada en fragments de diferents personatges i organitzacions que van des del propi Franco o a la seva fundació al General Mola, entre d’altres.

 

Digues la teva!