Rafel Joan canvià, a mitjans dels 90, la ciutat de Barcelona, que li havia servit de musa fins al moment, per retornar a l’illa d’origen, Mallorca, i redescobrir els seus paisatges. Paisatges que interpreta a partir de la pròpia vivència i implicació: els paisatges aeris del Pla, els va haver de recórrer prèviament en una avioneta.

I és que Joan, pintor majoritàriament figuratiu -tot i que molta gent pensi el contrari- ja consolidat, és un personatge humil i d’una sinceritat molt potent que traspua pels seus ulls, allunyat dels constructes burgesos i dels llums encegadors dels mitjans: ha exposat a algunes de les fires internacionals més importants, com Basilea o ARCO, però no li interessen.

fullsizerender-1

                   Fotografia de Guillem Mas

 

1) La seva obra gira al voltant del paisatge, per quin motiu? Quina és la finalitat de la seva obra? Veig la vida com un paisatge, ja siguin paisatges en si, persones, un animal que t’estimes… El paisatge em serveix per viure, veure i dir, que és el motiu pel qual som un paisatgista.

2) Quin mètode segueix per elaborar les seves obres? Les meves pintures relacionen abstracció i figuració. Encara que totes estan lligades, cadascuna té una unitat i un ordre; intent cercar un equilibri entre l’obra i un mateix.

maragdes i malaquita

“Maragdes i malaquita”, de Rafel Joan

 

3) Quina tècnica utilitza? Quant a la tècnica, em prepar les pintures jo mateix: faig ús de pigments naturals i aglutinats amb làtex.

4) Quines influències ha rebut? De la mateixa natura i de la pintura en general. I si he de dir noms, doncs, Miquel Suau, Ramon Nadal i Miró, aquest darrer en la seva etapa de joventut.

5) Quant de temps de preparació du fer una exposició? I com es patrocina? Quant a temes de gestió, per preparar l’exposició, tenc un marge de 2 o 3 anys: vaig tenir l’obra exposada al Baluard durant quatre mesos, després a Canyamel i ara es troba a la Sala Parés de Barcelona fins dia 1 de novembre.

Pel que fa als patrocinis, jo no tenc cap mecenes, ni tampoc som cap espècie de marxant d’art; no vaig amb un portafolis baix el braç, confio que algú mostri interès envers la meva obra.

6) Quant a l’exposició a la Sala Parés, a Barcelona, quin discurs segueix? Les obres es troben organitzades ja sigui per temàtica, color, etc.? Quant a l’exposició de Barcelona, hi ha quadres de paisatges submarins, paisatges del Pla de Llevant, etc. Altres que pareixen emergir de les aigües, o paisatges com illes.

En relació a l’organització, és el mateix quadre que decideix el seu lloc, ja que així com es disposa un quadre no ha de restar valor a l’altre.

Cala

“Cala”, de Rafel Joan

 

L’exposició de Rafel Joan es pot visitar, en format digital, a través del web de la Sala: http://salapares.com/es/

 

 

 

Digues la teva!