Bon dia! Avui encetam una nova secció sobre excursionisme!

Sis anys després del darrer aplec organitzat a Mallorca (Port de Sóller, 2010), aquest passat divendres 28 d’octubre es va donar el ‘sus’ al XL Aplec Excursionista dels Països Catalans a Esporles amb l’estesa de la bandera. Curiosament, aquest darrer aplec també ha coincidit amb el 20è aniversari en què aquest mateix poble ja havia organitzat el seu primer aplec.

Estesa de bandera

Els Grup Excursionista d’Esporles i els Ermassets Club de Muntanya han estat els organitzadors d’aquesta trobada d’excursionistes provinents de tot un territori que comparteix les mateixes arrels culturals: Andorra, Catalunya, el País Valencià, l’Alguer i les Illes Balears.

Durant els cinc dies que ha durat l’Aplec, s’han organitzat diferents activitats: excursions, conferències i mostres d’audiovisuals relacionats amb la cultura, la muntanya i la seva història.

De tots els audiovisuals, els que més vull destacar són la projecció del documental sobre el primer descens a Sa Fosca i el documental l’Obra d’un gegant d’Antoni Mir.

D’excursions n’hi ha hagut per a tots els gustos i nivells (més de 50), les quals han estat dirigides per guies de diferents grups excursionistes de Mallorca. I com no podia ser d’altra manera, el Grup Excursionista de Vilafranca ha col·laborat amb el guiatge d’una excursió, la de l’ermita de Maristel·la, a Esporles, un lloc impregnat de tragèdia, ja que s’hi associen diverses morts des de la seva construcció a l’any 1890.

L’excursió: l’ascens cap a Maristel·la transcorr gairebé sempre dins alzinar, la primera aturada és l’àrea recreativa de Son Tries, des d’on posteriorment ens dirigim al Castellet, talaia on aprofitam per berenar i agafar forces mentre observam a vista d’àguila el poble d’Esporles. Al llarg de tota l’excursió es pot observar tots els elements que formaven part de les feines que es duien a terme a la muntanya: forn de calç on treballaven els calciners, barraques i sitges de carboners, així com també basses per recollir i emmagatzemar aigua. La pròxima aturada és la pròpia ermita, des d’on es pot observar unes magnifiques vistes, veient fins hi tot el puig de Bonany. A la baixada ens aturam al monument del Cor de Jesús, el balcó d’Esporles, i continuam baixant per Son Ferrà fins arribar novament a Esporles.

Aquí teniu el recorregut exacte: http://maps.aplecexcursionista.org/maps/fitxa.jsp?id=9

Sortida des d'EsporlesOliveres centenàries entre de Son Ferrà Bosc de Son TriesVistes des de Maristel·la

Considerant la insularitat de Mallorca, aquest any l’Aplec ha estat un èxit, amb un total de més de 600 participants, augmentant el nombre de participants del darrer aplec celebrat a Mallorca (Port de Sóller, 2010).

Participants de la trobada

Esperem que els reusencs guardin bé la bandera i gaudeixin preparant l’Aplec de l’any que ve que es celebrarà a aquesta ciutat de Tarragona.

Digues la teva!