El passat dissabte 17 tengué lloc una excursió al monestir del Secar de la Real, inclosa dins el marc de les festes del meló i, com no, del cercle d’activitats de l’any Ramon Llull.

img-20160926-wa0011

De Vilafranca foren una desena de persones que partírem mentre una altra desena de gent de Palma ens esperava al monestir per afegir-se a aquesta activitat organitzada pel tècnic de cultura de l’Ajuntament.

img-20160926-wa0007

Ens rebé el pare Gabriel Seguí, rector de la Real, i ens ensenyà la història i orígens de la Real i el vincle de Ramon llull amb aquest lloc. De fet, a l’aula capitular, on tengué lloc la conferència, s’hi mostraven còpies de diferents obres del beat d’entre els segles XVI i XVIII, així com una talla antiga del seu patró, Sant Bernat.

img-20160926-wa0004

 

I és que parlar del Monestir de la Real és parlar de Ramon llull perquè hi va estar molt vinculat. De fet, quan el beat va emprendre la seva vida contemplativa es retirà al monestir de La Real, per poder completar els seus estudis i on tengué una vessant bastant vinculada a l’orde que allà abans hi havia, l’Orde del Cister. De fet, en el testament es diu que el Beat deixà un cofre ple de llibres al monestir, però que avui dia es desconeixen i no se’n conserven.

img-20160926-wa0013

També anàrem a la biblioteca, on poguérem veure els llibres més antics del monestir, entre els quals hi havia un exemplar de la primera edició del Die Balearen de l’Arxiduc Lluis Salvador, i poguérem contemplar els meravellosos gravats que pintà de les nostres illes. Així com llibres medievals, amb les tapes de fusta i les fulles restaurades de pell de cabrit.

img-20160926-wa0006

img-20160926-wa0005

Dins les xerrades, tant el rector com l’altre prior, deixaren clar la importància de LLull avui dia tant en els estudis religiosos com també de preservació i utilització de la nostra llengua i cultura com a eina per expressar-se, sense caure en conflicte, tal com va fer en el seu dia el beat.

img-20160926-wa0009

 

Recordem que la construcció de Son Espases, presidida pel govern de Jaume Matas, va provocar una onada de manifestacions i queixes de diverses entitats, de l’oposició i, fins i tot, va suposar la formació de la Plataforma Salvem la Real per aconseguir que el nou hospital es fes a un altre lloc i, d’aquesta manera, poder preservar l’entorn espiritual i paisatgístic del monestir, així com les presumptes troballes arqueològiques que es troben ara enterrades per l’hospital, i que, sens dubte, deixaren clara l’oposició dels habitants del monestir així com la seva lluita per defensar la nostra terra, la nostra història com a poble i la nostra llengua.

florentino-matas-espases-12824

Imatge extreta de Crónica Global

 

 

Digues la teva!