Vilafranca és un poble viu! I així ho hem demostrat, un any més, tots els seus habitants: el dinamisme, la participació i l’entusiasme gràcies als quals cada acte d’aquestes festes ha estat un èxit rotund conformen la prova irrefutable que, com diu Obrint Pas, “poble que canta mai no mor”.

El dijous 14 de juliol es donà el sus a unes festes de La Beata carregades d’esdeveniments variadíssims que han durat fins a la matinada del dilluns dia 1 d’agost. Val a dir, però, que hi ha hagut dos fils conductors bàsics, dos personatges que han marcat aquesta última edició: en Ramon Llull i na Maciana “Estamborera”.

Com preludiava el disseny del programa de festes, basat en l’Ars lul·liana, els actes en honor al creador de la llengua literària catalana s’han succeït: des de conferències i xerrades, fins a espectacles teatrals poèticomusicals (‘Les Barbes de Llull’, a càrrec de Nou Romancer i Toni Gomila) amb tast de cervesa lul·liana inclòs (Cervesa ‘Ramon Llull’ – SaCervesaDesPla).

Els actes més tradicionals han estat dels més concorreguts. Les diverses sortides d’un dimoni rabiós i els seus fidels acompanyants, els caparrots, han estat presenciades per un gran nombre de curiosos pendents de les llanderades fugitives. La ja consolidada ruta ‘Destapa’t a l’estiu’ va suposar una ocasió magnífica per conèixer els diferents -i alguns de recent creació o renovació- locals del nostre poble. És de remarcar, però, que aquest any les disfresses no hi varen tenir gaire cabuda, tot i que encara se’n pogueren veure algunes… El recital d’havaneres amb el seu tradicional rom cremat no va decebre ningú, com tampoc ho va fer la comèdia del dimecres de festes, ‘De vacances mai descanses’. El dijous va estar ocupat per la V jornada ‘Home i natura’ i el posterior V concurs de serrar amb motoserra. La verbena jove del divendres tingué més assistents que la tradicional del dissabte. Tot i això, les bandes ho donaren tot per garantitzar el millor espectacle possible.

El dissabte, l’Associació Sa Revolta organitzà, per segon any consecutiu, el dinar revolter, amb la novetat del ‘vermut amb banda’; un passacarrers amenitzat per la Filharmònica de Felanitx fins a la plaça de Sant Joan, espai habilitat pel dinar. El dissabte 16 de juliol, la mateixa associació presentà la camiseta de Sa Revolta 2016 i el nou caparrot, el de na Maciana ‘Estamborera’, personatge essencial al poble que va assolir el cim de la popularitat gràcies a la cançó que Tomeu Penya va dedicar-li. El fet que sigui el primer caparrot dona és una passa més cap a la igualtat de gèneres, lluita a la qual l’associació Sa Revolta s’adscriu.

Després del dinar, la festa continuà amb la tradicional sortida del ball dels cavallets, que aquest any tingué lloc a ‘Ca sa vestidora’ Magdalena Sastre. Els cavallets ballaren a diversos indrets del recorregut des de ‘Ca sa vestidora’ fins a l’església, acompanyats per una multitud de vilafranquers interessats a perpetuar una festa amb fortes arrels històriques.

El diumenge, jornada de clausura oficial de les festes, vàrem poder gaudir, entre d’altres coses, de la tradicional mostra de ball de bot a càrrec de l’agrupació local Aires Vilafranquins. A més, el Beatifoc cada any és més espectacular. Aquesta vegada, els Boiets de Foc de Vilafranca, estaren acompanyants per la colla de diables de Castellbisbal, uns veterans en l’art de calar foc! Ara bé, convé recordar que s’han de respectar les indicacions que apareixen sobre el programa i ser conscients que és una celebració que requereix civisme i precaució.

Sa Revolta, l’acte més esperat de les festes, va tancar un cop més l’edició 2016 de les festes de La Beata. Des d’un edifici ja mític, Ca’s Senyoret, governat, aquest any, des de les altures, per en Pikachu, arrancà un dimoni escopetejat, escoltat pels caparrots d’en Tomeu Penya, en Guillem d’Es Cruce, en Pedro de Sa Plaça, l’amo en Pep de Son Bats i na Maciana ‘Estamborera’. El relleu generacional de dins l’associació s’ha constatat aquest any a la mateixa Revolta, ja que en Jaume Font va ser substituït per en Guillem Mas en el seu paper de dimoni, i en Joan Miquel Barceló va fer les funcions de gurú revolter que fins a l’any passat havia desenvolupat en Pedro Morlà. Sa tikatakatomba és una feina per a valents i en Joan Miquel, tot i la seva joventut i la seva caixa de ressonància més reduïda, va fer una gran estrena!

 

Digues la teva!