Ara que hem encetat el juny ja és hora de tenir enllestides les herbes dolces, seques o mesclades per poder tastar-les per la revetla de Sant Antoni.

Fent una mica d’història, tot i que els antecedents es poden situar als monestirs on els frares elaboraven begudes espirituoses, l’elaboració de les nostres herbes se situa al segle XVIII per part dels pagesos. Un producte que des de fa segles forma part de les nostres festes, costums i tradicions.

Les herbes de Mallorca s’obtenen de la mescla d’anís amb una solució hidroalcohòlica aromatitzada per maceració i destil·lació de plantes aromàtiques. Evidentment, cada família aplica la seva pròpia recepta que varia segons els gustos de les herbes i el seu contingut en sucres i del grau alcohòlic.

Algunes de les plantes aromàtiques més utilitzades són fonoll, tarongí, herba sana, menta, herba lluïsa, camamil·la, romaní, ginebró, sàlvia, donzell…; com també fulles i flors de taronger, fulles i flors de llimonera, alguna fruita com ara l’albercoc o la cirera, o bé un bocinet de garrova verda, fulles de nisprer o granets de cafè.

IMG_7747 IMG_7746í Així doncs, s’ha d’omplir el recipient o la botella amb un poc de cada una d’aquestes plantes i després omplir-lo amb l’anís i la cassalla segons el vostre gust. Si ets dels que van enrere d’osques no badis perquè la floració ja està més que avançada a causa de l’arribada de la calor al mes de maig.

perico

Oli de Sant Joan

L’herba de Sant Joan o pericó (Hypericum perforatum) és una planta que trobareu a molts de camins i trossos de foravila que fa anys que no estan llaurats. La seva flor de color groc fort és la seva principal característica. La tradició conta que l’albada del dia de Sant Joan és el millor moment per elaborar l’oli de Sant Joan o oli de cop, aquest oli té propietats ‘màgiques’. Entre d’altres coses, ajuda a les cicatritzacions, cura les cremades, va bé per a les picades d’insecte i també per als cops. És a dir, és antiinflamatori i antisèptic 一impedeix l’infecció. Té una acció antiviral, pel virus d’herpes i la varicel·la, entre d’altres, i estimula la circulació de la sang, per aquest motiu, elimina els hematomes.

 

La seva elaboració és molt senzilla. L’oli de Sant Joan s’obté posant a macerar les flors dins una botella amb oli d’oliva (per a un litre convé tres o quatre grapades) i després deixar-ho al sol i serena 40 dies. Per acabar s’ha de colar i guardar-lo en potets de vidre opac per poder-ne disposar varies ocasions, atès que una vegada obert el pot va perdent puixança. L’efecte dura ben bé dos anys.

1 COMENTARI

Digues la teva!