Des que l’estiu del 2015 es va aguditzar la crisi dels refugiats, segons ACNUR, hi ha més de 4 milions de persones que han deixat enrere les seves vides per allunyar-se de la Guerra Civil de Síria des del 2011. El que es coneix com la Crisi dels Refugiats deixa petjada a escala humanitària, social i cultural dins una Europa que ha tancat la crisi dins el camp d’Idomeni (Grècia) i que tornà a ser notícia ahir, amb el viral missatge de veu de la infermera Gemma Poca, denunciant a Europa com a “assassina”.

Sovint parlam de les conseqüències econòmiques que suposa un moviment migratori de tal magnitud però i si pensam en la salut d’aquells que fugen? Les conseqüències psicològiques, en aquest sentit poden ser moltes però les més comunes són la depressió, l’ansietat i l’estrès vital. Aquestes es poden agrupar en dos trastorns que es donen més que habitualment, la Síndrome d’Ulysses i el Dol Migratori; encara que també podem trobar el Trastorn per Estrès Post-Traumàtic o inclús Psicosi i trastorns tan invalidants com l’Esquizofrènia, dels que parlarem en properes publicacions.

La Síndrome d’Ulysses es diagnostica segons els estressors viscuts: la soledat forçada, el fracàs del projecte migratori, la lluita per la supervivència i la por durant el viatge (temor a ser expulsats). Els anteriors estressors, com podeu comprovar, es donen en majoria a la Crisi dels Refugiats, sobretot el fracàs del projecte i la por a l’expulsió. Per altra banda, el Dol Migratori inclou la pèrdua emocional que es pateix per la família i éssers estimats, per la terra, grup social i estatus socioeconòmic anteriors i el dol per la llengua, la separació cultural i els riscos físics que es poden donar una vegada assentats a un territori (precarietat, violència, pobresa,...). Si pensam que la majoria dels refugiats formen part d’un estatus socioeconòmic mitjà, entendrem des de la semblança que l’afectació psicològica pot arribar a ser molt greu i tenir conseqüències globals. Europa té a les mans més de 2 milions de persones amb qui es juguen les properes generacions d’aquest continent, una oportunitat única per defensar els drets humans i aplicar-los tal i com la Unió Europea estableix en la seva pròpia definició.

DibujoAquí podeu trobar més informació en com podeu ajudar a que aquesta crisi torni  més humana.

Pàgina oficial de l’acollida de Refugiats

ACNUR Síria

Comisió Espanyola d’Atenció al Refugiat

Indicacions del Govern Balear per a l’acollida de Refugiats

Si teniu preguntes o necessitau més informació, com sempre vos esperam a consultorimarsoc@gmail.com

Digues la teva!